Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Azurové cesty 5. Cannes a jeho legenda Croisette

Legendární Boulevard de la Croisette se pyšní spoustou přívlastků, přirovnáními. Například se o něm říká, že je to „hvězda hvězd“, kterou všichni znají, obdivují a dvoří se jí. A s hvězdami (filmovými) se tady také můžete potkat. 

Město Cannes podobnými zážitky rozhodně nešetří, zvlášť v čase filmového festivalu, kdy si zde dávají rendez-vous celebrity z celého světa. Před rokem se například o mírný rozruch postaral Tom Cruise, který na Croisette přistál v helikoptéře. Moje entrée na magickou promenádu sice nebylo tak velkolepé (pravda, také jsem nemířila na premiéru filmu Top Gun: Maverick) nicméně velmi hřejivé.

Téměř na začátku bulváru  Croisette - vlevo Festivalový palác

Slunce se pomalu stěhovalo za obzor, promenáda oplývala podivuhodnými barvami a vytvářela atmosféru jak stvořenou pro snění. Jaké by to asi bylo být cannoise, tedy obyvatelkou Cannes? Pod palmami a borovicemi bulváru Croisette spěchat za pracovními povinnostmi, z jedné strany moře, z druhé luxusní hotely a butiky, u Festivalového paláce s pobavením pozorovat turisty, jak pózují a pořizují si selfíčka na proslulém červeném koberci…

Slunce se pomalu stěhovalo za obzor, promenáda oplývala podivuhodnými barvami a vytvářela atmosféru jak stvořenou pro snění.

A ze snění zpátky do reality – samozřejmě, že jsem při první návštěvě Cannes také neodolala a zvěčnila se na těch čtyřiadvaceti schodech, které znamenají svět, postála na chodníku slávy „Chemin des étoiles“ s hvězdnými dlaněmi (je jich asi 300). Právě tady, na začátku Croisette, sídlí Palais des festivals et des congres (Festivalový a kongresový palác), který je tak nerozlučně spojený s prestižním Filmovým festivalem (letošní 76. ročník se bude odehrávat už doslova za pár dní, od 16. do 27. května). 

Festivalový palác - oblíbené místo celebrit, kongresových návštěvníků a - turistů.
Hned na začátku Croistte, vedle Festivalového paláce, se také s noblesou  můžete pustit do hry. Zážitek je to ohromný, záleží jenom na tom, jak se bude líbit i vašemu kontu.
Výhled z historického vršku Suquet na Festivalový palác a bulvár Croisette.

Aby člověk načerpal atmosféru celé, ale úplně celé promenády Croisette, musí se připravit na cestu, která začíná pár metrů od Festivalového paláce ve starém přístavu (Vieux-Port) a končí ve výběžku Pointe de la Croisette. K přístavu Port Canto je to něco přes 2,5 kilometrů.

Noblesní hotel Carlton je vzpomínkou na belle époque, k dalším architektonickým skvostům patří „Majestic“ a Martinez ve stylu art deco.

Pravda, délka promenády není nijak závratná, nicméně když si spočítáte čas, který strávíte nad obdivováním architektury, módy v buticích luxusních značek (otázkou ještě je, jestli budete obdivovat za výlohou, nebo v interiéru), gurmetským posezením v některém z nesčetných restaurantů, tak se může taková procházka po bulváru protáhnout na celodenní výlet. Včetně pobytu na pláži.

Croisette je jednou velkou módní výlohou a galerií. Tady je pořád co objevovat a obdivovat - třeba dílo umělce Davida.
Večerní šarm Croisette.
Pláže se táhnou pod promenádou podél celého zálivu, od Palais des Festivals až po Bijou-Plage. . Nedávno byly rozšířeny z 20 na 40 metrů. Jejich restauranty jsou magnetem pro labužníky.

Bulvár Croisette byl také hvězdou v mnoha filmech hrál, i v hudebních klipech – hotel Carlton byl například ozdobou klipu Eltona Johna k hitu I'm Still Standing, Milovníci filmů si určitě vzpomenou třeba na Čtyři hvězdičky (Quatre étoiles), Šťastný nový rok (La Bonne Anée) nebo snímek Kurýr (Transporteur).

Pohled na Croisette od Festivalového paláce.

Na svou hvězdnou cestu se promenáda vydala ve druhé polovině 19. století, kdy do Cannes zavítal lord Brougham. Krása zálivu ho naprosto ohromila, Francouzi by řekli „coup de foudre“ (láska na první pohled) a tak se rozhodl, že se tady usadí. Do Cannes také začala přijíždět klientela zvyklá na komfort a příběh promenády jménem Croisette se začal odvíjet…  

Až na konci (téměř na konci) Croisette - přístav Port Canto
Trochu jiná tvář promenády - Esplanade Jaques Chirac.

Ač to možná bude znít trošku paradoxně, velmi živá Croisette je i báječným místem k rozjímání – to se zkrátka pohodlně usadíte na jedné ze slavných modrých židlí, které promenádu lemují, necháte se ovívat vánkem, posloucháte moře, pozorujete jachty, kocháte se výhledem...

Magická a poetická – to je také jedna mnoha z podob hvězdy jménem Croisette...

„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“

 Antoine de Saint-Exupéry

„Chacun a des étoiles différentes. Ils montrent le chemin a celui qui voyage. D'autre part, ce ne sont que des lumieres dans le ciel. C'est un probleme a résoudre pour les scientifiques.“

 

Autor: Stanislava Bezděčková | čtvrtek 4.5.2023 10:56 | karma článku: 14,99 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 8. – Grasse a jeho svět parfémů

O snech, které se na Azurovém pobřeží mohou docela lehko splnit, už maličko řeč byla. Jsou ovšem sny další a další, které se tady tak jednoduše mění ve skutečnost - v mém případě to bylo přání být “nosem“, přesněji parfumérkou...

21.7.2023 v 21:52 | Karma: 14,48 | Přečteno: 252x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 7. - Vila a zahrady Ephrussi de Rothschild

Azurové pobřeží je takový nekonečný seriál příběhů okořeněných luxusním sluncem, mořem, hvězdami (myslím také ty, které září ve světě showbyznysu). Jeden z těch pozoruhodných příběhů vypráví například Villa Ephrussi de Rothschild.

25.6.2023 v 16:08 | Karma: 15,58 | Přečteno: 308x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 6. – Toulky v Mougins

Kdo se někdy ocitl na Azurovém pobřeží, určitě mi dá za pravdu, že putování těmito končinami je příjemným balzámem na duši. S nadsázkou řečeno taková antistresová kúra, nad kterou by zbledlo i to nejkomfortnější wellness centrum.

26.5.2023 v 22:33 | Karma: 15,95 | Přečteno: 317x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 4. V hlavní roli film

Na Azurovém pobřeží si člověk může splnit ledajaký sen – třeba o setkání s hvězdami. Nejjednodušší je to v čase festivalu v Cannes, ale věřte, že ocitnout se v místech, kde se slavné příběhy natáčely, patří rovněž k top zážitkům.

4.4.2023 v 19:07 | Karma: 13,79 | Přečteno: 331x | Cestování

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 3. Saint-Paul de Vence

Zaručeně účinných rad, jak se naučit cizí jazyk je nespočet a jednou z nich je i poslech písniček. U mě tahle rada zafungovala natolik, že francouzsky sice mluvím poskrovnu, zato si ale zpívám. Například o Saint-Paul de Vence...

22.3.2023 v 21:54 | Karma: 13,76 | Přečteno: 318x | Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:14

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 321x
Mám ráda lidi, kteří berou svět trošku s nadhledem a optimismem. Zkrátka s pocitem, že „všude kvetou květy pro toho, kdo je chce vidět“ (Henri Matisse). A protože mám také ráda Francii, zvlášť prosluněné a voňavé končiny na jihovýchodě, potěším i francouzštináře: „Il y a des fleurs partout pour qui veut bien les voir.“

Seznam rubrik