Azurové cesty 2. Ostrov Sainte-Marguerite

11. 03. 2023 12:54:00
„Člověk musí mít vždycky cíl, ale nemusí se vždycky trefit,“ říkával moudrý Jan Werich. Pamětliva jeho slov jsem pečlivě vážila své azurové cíle a nutno říct, že hned ten první jsem dokonale trefila: ostrov, île Sainte-Marguerite.

Samozřejmě, že znalci Azurového pobřeží (ať už současní či budoucí) na počkání vyjmenují řadu míst, do nichž byste měli co nejdříve zavítat. Téměř stoprocentně v téhle azurové hitparádě bude Cannes, Nice, Antibes, Monaco, Saint-Tropez a další proslulá města na pobřeží. Se znalci samozřejmě souhlasím, ale vábení ostrova jednoduše nešlo odolat. Představa dobrodružství, romantiky a také úžasné přírody byla velmi silným magnetem...

S ostrovem se ostatně můžete pozdravit už cestou na Azurové pobřeží – pár minut před přistáním na letiště Nice Côte d'Azur jednoduše mrknete (náhodou) z okénka a pod sebou máte Lérinské ostrovy (Îles de Lérins). Menší se jmenuje Saint-Honorat, větší Sainte-Marguerite.

Už z leteckého pohledu je tedy patrné, že „cíl ostrov“ neznamená v tomto případě několikahodinovou plavbu plnou nástrah a vlnobití, ale maximálně dojemné zamávání cestujícím, kteří odjezd nestihli a zůstali na břehu. Vzhledem k tomu, že loď z Cannes vyplouvá na ostrov každou hodinku (a po celý rok), je ovšem téměř jisté, že se s opozdilci na ostrově stejně potkáme. Plavba z Cannes sice trvá jenom patnáct minut, ale za tu chvilku se vám úplně promění svět - z rušného společenského města se ocitnete v prostředí oplývajícím klidem, přírodními a historickými poklady. Pojďte se přesvědčit...

Ostrov je mimo jiné známý pověstí, která praví, že za zdmi pevnosti Fort Royal byl za vlády krále Ludvíka XIV. vězněn tajemný Muž se železnou maskou. O pověst se, jak známo, zasloužil Alexander Dumas st., který příběh zpracoval do poslední části své ságy o třech, vlastně čtyřech mušketýrech. Mám ráda příběhy a dobrodružné obzvlášť a tudíž o tvrzení, že na ostrově Sainte-Marguerite strávil tajuplný vězeň celých jedenáct let, vůbec nepochybuji. Ostatně vězení i cely jsem pečlivě prozkoumala. Podle příběhu byla natočena řada filmů, možná si vzpomenete třeba na verzi z roku 1998 s Leonardem DiCapriem. Pro milovníky historie ještě jeden detail: Obranné opevnění se rozhodl postavit v roce 1617 vévoda de Guise, aby ochránil Cannes. Španělům se sice podařilo v roce 1635 ostrov obsadit, ale už za dva roky Francouzi získali pevnost zpátky. Citadela byla přejmenována na Fort Royal a posílena podle technik markýze de Vaubana, jednoho z nejuznávanějších pevnostních stavitelů. Cestu k pevnosti dal v 17. století postavit kardinál Richelieu...

Prohlídka pevnosti, vězeňských cel (nástěnnými malbami atmosféru umocnil francouzský umělec Jean Le Gac), památník hugenotů, kteří tady byli vězněni... To jsou jenom střípky zážitků, které člověku připomenou, že by si čas od času měl oživit už poněkud zaprášené vědomosti z historie. Jak by se hodily v části věnované podmořským objevům (Musée du Masque de fer et du Fort Royal)... Prostory skrývají archeologické objevy, především z dob Římanů, které byly nalezené u pevnosti a na mořském dně, pozůstatky římského vraku z roku 1 před naším letopočtem a saracénského vraku z 10. století.

A když už jsem se dotkla králů, vévodů, markýzů, kardinálů, dovolte, abych ještě uvedla skutečnou královnu ostrova Sainte-Marguerite – přírodu. Sotva vstoupíte na břeh, uchvátí vás vůně borovic a eukalyptů, které lákají k procházkám ve stínu. Z ostrova je nádherný výhled na horské masivy vnitrozemí, Mercantour a samozřejmě na canneský záliv. Nejlepší je vydat se po značených stezkách (to je taková objevná rada), které spolehlivě vedou ke všem těm botanickým a historickým klenotům. Například k vodní nádrží Batéguier s četnou ptačí společností, v níž nechybí ani rybáci obecní nebo rackové žlutonozí.

Existuje nespočet důvodů, proč île Sainte-Marguerite navštívit a určitě mezi ně patří i šance báječně si zaplavat v průzračné tyrkysové vodě. Kdo je vybavený maskou a šnorchlem, má unikátní příležitost zavítat do podmořského ekologického muzea (Écomusée sous-marin), které tvoří šest soch. Jde o unikátní projekt britského umělce Jasona deCaires Taylora, jeho monumentální díla leží v hloubce 3-5 metrů, ve vzdálenosti 84-132 metrů od břehu. Vstup je zdarma a oblast je chráněna - samozřejmý je zákaz kotvení lodí.

Ostrov vůbec má svá pravidla, díky kterým si ovšem zachovává své kouzlo: jízdní kola, skútry, drony a podmořský rybolov nejsou na ostrově Sainte- Marguerite povoleny a aby se zdejší příroda co nejvíc ušetřila, nikde nenajdete odpadkové koše. Jednoduše si svůj odpad musíte odvézt pěkně zpátky na pevninu. A na závěr jedna dobrá zpráva pro čtyřnohé přátele: pejskové jsou na palubě lodí i na ostrově vítáni (na vodítku)!

Autor: Stanislava Bezděčková | sobota 11.3.2023 12:54 | karma článku: 12.94 | přečteno: 369x

Další články blogera

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 8. – Grasse a jeho svět parfémů

O snech, které se na Azurovém pobřeží mohou docela lehko splnit, už maličko řeč byla. Jsou ovšem sny další a další, které se tady tak jednoduše mění ve skutečnost - v mém případě to bylo přání být “nosem“, přesněji parfumérkou...

21.7.2023 v 21:52 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 246 |

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 7. - Vila a zahrady Ephrussi de Rothschild

Azurové pobřeží je takový nekonečný seriál příběhů okořeněných luxusním sluncem, mořem, hvězdami (myslím také ty, které září ve světě showbyznysu). Jeden z těch pozoruhodných příběhů vypráví například Villa Ephrussi de Rothschild.

25.6.2023 v 16:08 | Karma článku: 15.58 | Přečteno: 302 |

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 6. – Toulky v Mougins

Kdo se někdy ocitl na Azurovém pobřeží, určitě mi dá za pravdu, že putování těmito končinami je příjemným balzámem na duši. S nadsázkou řečeno taková antistresová kúra, nad kterou by zbledlo i to nejkomfortnější wellness centrum.

26.5.2023 v 22:33 | Karma článku: 15.60 | Přečteno: 312 |

Stanislava Bezděčková

Azurové cesty 5. Cannes a jeho legenda Croisette

Legendární Boulevard de la Croisette se pyšní spoustou přívlastků, přirovnáními. Například se o něm říká, že je to „hvězda hvězd“, kterou všichni znají, obdivují a dvoří se jí. A s hvězdami (filmovými) se tady také můžete potkat.

4.5.2023 v 10:56 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 338 |

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.69 | Přečteno: 464 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 318

Mám ráda lidi, kteří berou svět trošku s nadhledem a optimismem. Zkrátka s pocitem, že „všude kvetou květy pro toho, kdo je chce vidět“ (Henri Matisse). A protože mám také ráda Francii, zvlášť prosluněné a voňavé končiny na jihovýchodě, potěším i francouzštináře: „Il y a des fleurs partout pour qui veut bien les voir.“

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...